Bitüm Nedir?

Bitüm Nedir?

Bitüm yapışkan, siyah ve oldukça viskoz bir sıvı ya da yarı katı petrol formudur. Bu malzeme inşaat sektöründe yol kaplaması, su yalıtımı ve çatı kaplaması için asfalt üretiminde bağlayıcı olarak kullanılır. Bitüm her biri çeşitli uygulamalar için uygun hale getiren benzersiz özelliklere sahip farklı çeşitlerde mevcuttur.

Bitüm Çeşitleri

  • Penetrasyon Sınıfı Bitüm (PG)

Penetrasyon sınıfı bitümler yol yapımında yaygın olarak kullanılan popüler bir türdür. Kıvamının bir ölçüsü olan penetrasyon değerine göre sınıflandırılmaktadır. Penetrasyon değeri ne kadar yüksekse bitümler de o kadar yumuşaktır. PG bitümler yüksek trafik yükü ve yüksek sıcaklıkların olduğu alanlarda kullanım için uygundur.

  • Polimer Modifiye Bitüm (PMB)

Polimer modifiye bitümler polimerlerin eklenmesiyle modifiye edilen bir türdür. Bu modifikasyon bitümün elastikiyet, dayanıklılık, yıpranma ve çatlamaya karşı direnç gibi özelliklerini geliştirir. PMB havaalanı pisti ve otoyol gibi ağır hizmet uygulamaları için yüksek performanslı asfalt üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • Oksitlenmiş Bitüm

Oksitlenen bitümler sıcak bitümün içinden hava üflenerek üretilmektedir. Bu işlem çatı kaplama ve su yalıtımı uygulamaları için uygun olan daha sert ve daha viskoz bir bitümün formuyla sonuçlanır. Okside bitümler aynı zamanda yapıştırıcı ve sızdırmazlık maddesi üretiminde de kullanılmaktadır.

  • Cutback Bitüm

Cutback bitümler bitümün kerosen ya da dizel gibi uçucu bir çözücü ile karıştırılmasıyla üretilmektedir. Bu tip bitümler daha düşük viskoziteye sahiptir. Dolayısıyla cutback bitümler püskürtme, boyama ve su yalıtımı gibi uygulamalar için uygundur. Ayrıca cutback bitümler üç çeşide ayrılmaktadır. Bunlar hızlı kürlenen (RC), orta kürlenen (MC) ve yavaş kürlenen (SC) şeklindedir.

  • Emülsiyon Bitümler

Emülsiyon bitümler su ve emülsifiye edici bir madde ile karıştırılan türdür. Bu karışım sprey ya da fırça kullanılarak yüzeylere kolayca uygulanabilen bir emülsiyon oluşturur. Emülsiyon bitümler soğuk iklimlerde ya da sıcak bitümün kullanılamadığı yerlerde kullanım için uygundur.

Tüm bunların sonucunda uygun türün seçimi uygulamaya ve projenin özel gereksinimlerine bağlıdır. Farklı bitüm türlerini ve özelliklerini anlamak, bitüme dayanan inşaat projelerinin kalitesini ve uzun ömürlülüğünü sağlamak için oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top
Ücretsiz Keşif İçin Tıklayın